Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Φόνος για ερωτική αντιζηλία στο Ποδοχώρι. Σαν σήμερα, πριν από 90 χρόνια

Μία ενδιαφέρουσα και άγνωστη είδηση, μας κοινοποίησαν φίλοι που την διάβασαν  στο ειδησιογραφικό www.kavala-portal.gr, σήμερα 15 Ιανουαρίου 2018. 
Σαν την παραθέτουμε αυτούσια, μιας και είναι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτε.

Ένα ακόμα περιστατικό ανθρωποκτονίας που απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα τον περασμένο αιώνα φέρνουν στο φως τα αρχεία των εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Αυτή τη φορά, το ρολόι γυρίζει 90 χρόνια πίσω -στα 1928- και μας μεταφέρει στο Ποδοχώρι Παγγαίου (το οποίο, μέχρι το 1926, ονομαζόταν "Ποδογόριανη" - όρος που χρησιμοποιείται και στο παρόν δημοσίευμα) για να μας εξιστορήσει ένα φονικό που έγινε...για τα μάτια μιας γυναίκας!
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Κήρυκας" (στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου 1928), την 4η Ιανουαρίου του ιδίου έτους -11 ημέρες νωρίτερα, κάτι αναμενόμενο εκείνη την εποχή μιας και δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και internet για την ταχύτατη αναμετάδοση της είδησης- ένας καπνεργάτης από την Καβάλα, ονόματι Σάββας Παπαδόπουλοςτραυμάτισε θανάσιμα με 6 μαχαιριές έναν κάτοικο Ποδοχωρίου, ονόματι Κυριάκο Μουρατίδη.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο αίτιο που οδήγησε στο φονικό: την ερωτική αντιζηλία. Πιο συγκεκριμένα, αμφότεροι δράστης και θύμα είχαν ερωτευθεί μια νεαρή γυναίκα από το Ποδοχώρι, ονόματι Όλγα Μηνά, η οποία - όπως τονίζει ο συντάκτης του άρθρου- έδειχνε να προτιμάει τον Μουρατίδη. Έτσι, ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να "βγάλει από τη μέση" τον αντίζηλό του και στις 4 Ιανουαρίου 1928 μετέβη στον χώρο εργασίας του Μουρατίδη ("πασταλιάζων καπνά" γράφει το άρθρο της εποχής), ζητώντας του να βγει από αυτόν δήθεν για να συνομιλήσουν. Όταν, όμως, ο Μουρατίδης βγήκε για να συναντήσει τον Παπαδόπουλο, αντιλήφθηκε ότι ο τελευταίος κρατούσε μαχαίρι και προσπάθησε να τραπεί σε φυγή -χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς ο Παπαδόπουλος τον πρόλαβε και τον μαχαίρωσε σε διάφορα μέρη του σώματός του.
Ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ωστόσο τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου συνελήφθη από χωροφύλακες του Σταθμού Μελισσοκομείου (εκείνη την εποχή αποκαλείτο "Τσιτακλή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου